Strona główna

środa, 26 czerwca 2013

CHEB PSZENNY PIECZONY W GARNKU !

Ulubiony chleb mojego EM. Jak upiekłam go po raz pierwszy to prawie cały zjedliśmy jeszcze lekko ciepły:) Nie wymaga dużo pracy i jest na drożdżach co znacznie skraca czas oczekiwania. Pyszny i w dodatku z chrupiącą skórka. Ja niestety nie dorobiłam się jeszcze garnka więc robię ten chleb w głębokim naczyniu żaroodpornym zakupionym do tego właśnie celu i sprawdza się doskonale.



SKŁADNIKI :

15 dkg świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej typ 650+ 100 g pełnoziarnistej pszennej typ 2000
siemię lniane lub inne ziarna ( słonecznik, sezam)
400 g letniej wody


PRZYGOTOWANIE :

W miseczce rozpuszczamy drożdże w 3 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, rozpuszczone drożdże, siemię lniane i wszystko mieszamy.
Następnie wlewamy letnią wodę i mieszamy dokładnie łyżką ( ciasto będzie rzadkie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 2 h.
Wyrośnięte ciasto mieszamy ponownie łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawiamy żaroodporny garnek( bez przykrycia). Nastawiamy piekarnik na maksymalną temperaturę ( ok. 245 st. C ) i nagrzewamy go razem z garnkiem.
Gdy piekarnik ( i garnek ) będą już bardzo gorące, wlewamy całe ciasto do garnka. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy. Przez pierwsze  5 minut. bez pokrywki, a następnie przykrywamy garnek i pieczemy przez 25 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb przez kolejne 20 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i po kilku minutach wykładamy na kratkę do wystudzenia.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz