Strona główna

środa, 26 czerwca 2013

CHILLI CON CARNE

Pyszne, aromatyczne i sycące danie. Doskonałe na spotkania ze znajomymi ponieważ można je przygotować wcześniej. Nawet lepsze jest jak się zrobi dzień wcześniej, wtedy wszystkie składniki ładnie nasiąkną przyprawami. Przepis ten dostałam od Kasi:) i bardzo jej dziękuję.
Podaję z ciemnym pieczywem.




Składniki:
1/2 kg mielonej wieprzowiny
oliwa z oliwek
2 cebule
3 papryki kolorowe
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
ew. 1 puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
chili
słodka papryka
 oregano
 kmin rzymski

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
W szerokim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebule i czosnek . Lekko zeszklić, dodać przyprawy( po pół łyżeczki). Całość smażyć przez około minutę ciągle mieszając. Dokładamy mięso i smażymy aż zmieni kolor. Dodajemy pomidory, pół szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu około 10 min.
Papryki myjemy, wycinamy gniazda i kroimy w kostkę.Dodajemy do garnka i dalej gotujemy około 5 min. Dodajemy fasole i ewentualnie kukurydzę. Gotujemy jeszcze ok. 10- 15 min. ( aż mięso zmięknie). Doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz