Strona główna

środa, 26 czerwca 2013

CHLEB Z ZIARNAMI

W moim domu chleb jest bardzo ważny. Mój trzylatek uwielbia domowy chlebek, ja tym bardziej. Nie ma nic lepszego od pajdy świeżego, jeszcze ciepłego chleba z masełkiem.  Zadowolenie na twarzach moich bliskich jest dla mnie największą nagrodą. Przepis ten dostałam już baaaardzo dawno temu od mojej siostry, wraz z pierwszym bochenkiem. To u Niej jadłam ten chleb po raz pierwszy. No i się zaraziłam......... Często do niego wracam bo jest pyszny.




składniki na 2 chleby
keksówki o wym 30x10 cm

ZACZYN:

1 szkl. letniej wody
1 szkl. mąki żytniej ( typ 720)
1/2 szkl. czynnego zakwasu  żytniego

Wszystko razem wymieszać i zostawić na 12 h.

CIASTO:

1 kg mąki pszennej tortowej (typ 450 ) ( można ewentualnie 200 g maki tortowej zamienić na pełnoziarnistą)
2 szkl. mąki krupczatki
1 szkl. otrębów pszennych
1 szkl. ziaren (łuskanych: słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam, orzechy)
5 dkg świeżych drożdży ( jeśli mamy mocny zakwas można zrezygnować z tego dodatku, chleb może wtedy troszkę dłużej wyrastać)
3-4 łyżeczki soli
4 szkl. letniej wody(ok. 1l )

PRZYGOTOWANIE:

Do zarobionego zaczynu wsypać składniki mąkę, otręby, ziarna i rozrobione w 4 szkl. wody drożdże. Wszystko zarobić łyżką.
Po wyrośnięciu ciasta ( ok. 60 min) odłożyć 3 łyżki stołowe zakwasu do słoika i wstawić do lodówki (będziemy mieli zakwas na kolejny raz,  może tam leżeć ok. 7- 10 dni).
Ciasto wyłożyć do dwóch wysmarowanych masłem podłużnych foremek (keksówki ok 30 cm).
Po górze uklepać mokrą ręką i posmarować rozmąconym białkiem, posypać ziarnami i tak odstawić do wyrośnięcia ( aż wypełni się foremka po brzegi ok. 30-40 min ).
Piec 15 min. w temp. 160 st. C a następnie w temp. 200 st. C przez 40 min ( na środkowej półce w piekarniku z termoobiegiem z dolnym podgrzewaniem).
Po upieczeniu wyjąć z foremek i studzić na kratce.
Można go mrozić.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz