Strona główna

sobota, 22 czerwca 2013

DŻEM TRUSKAWKOWO-BANANOWY Z CYTRYNOWĄ SKÓRKA

Banany były za pól darmo, więc kupiłam hurtem. Mam w domu bananowego potwora. Łudziłam się że zostaną pożarte w tempie ekspresowym. Nic z tego. Zawsze tak jest, że jak czegoś nie ma to by się zjadło, a jak jest to niech leży:)
W planach był dżem z samych truskawek, ale żal mi się zrobiło tych biednych bananów.
Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Dżem jest kremowy, słodki i przepyszny.


składniki:
5 średnich dojrzałych bananów
1 kg truskawek
1/2 kg cukru
1 duża lub dwie mniejsze cytryny



Cytryny wyparzyć i wyszorować. Na drobnej tarce zetrzeć z nich skórkę ( tylko żółtą część).
Banany obrać, pokroić w plasterki i wycisnąć na nie sok z cytryn(y). Wymieszać.
Truskawki umyć, obrać, większe przekroić na 4  mniejsze na pół.
Owoce przekładamy do głębokiego garnka  z grubym dnem, zasypujemy cukrem, dodajemy skórkę startą z cytryn(y) i smażymy około 30 - 40 minut. Studzimy. Proces smażenia i studzenia powtórzyłam jeszcze dwa razy. Wrzący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcam, stawiam do góry dnem, przykrywam kocykiem na 24h i gotowe. Już nie pasteryzuje. Po przestudzeniu sprawdzić czy zakrętki zassały. Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz