Strona główna

wtorek, 25 czerwca 2013

Dżem truskawkowo-jagodowy

Sezon truskawkowy w pełni. Jak zawsze kupiłam trochę za dużo do zjedzenia:). Myślałam i myślałam co z nich zrobić, żeby się nie powtarzać. Postanowiłam w tym roku zrobić więcej rodzai różnych pyszności. Padło na dodatek jagodowy:) Wyszło pysznie!!!



 

 SKŁADNIKI:

1 kg truskawek
1/2 kg jagód
1/2 kg cukru
1 cytryna ( skórka i sok )


Truskawki i jagody myjemy i obieramy. Zasypujemy cukrem  i odstawiamy na min. godzinę aby puściły sok. Cytrynę sparzamy i szorujemy. Skórkę należy zetrzeć na drobnej tarce, a sok można wycisnąć bezpośrednio do owoców. Całość smażymy na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Studzimy.  Powtarzamy smażenie i studzenie jeszcze dwa razy, bądź do czasu uzyskania odpowiedniej gęstości dżemu. Po ostatnim smażeniu wrzącym dżemem napełniamy czyste i wyparzone słoiczki, mocno dokręcamy i stawiamy "do góry dnem " aż do wystudzenia.
Można również przyspieszyć proces przygotowania dżemu dodając zamiast zwykłego cukru cukier żelujący (1/2 kg cukru żelującego 3:1). Należy wtedy wszystkie składniki razem wymieszać i smażyć krótko, około 5 minut. przełożyć do wyparzonych słoiczków i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz