Strona główna

środa, 26 czerwca 2013

DŻEM TRUSKAWKOWY

Najprostszy i najlepszy:)
Do jego przygotowania potrzebne są trzy składniki i trochę cierpliwości. :)


 


1.Truskawki
2.Cukier
3.Sok z cytryny 
Na każdy kilogram owoców około 1/2 kg cukru( w zależności os słodyczy truskawek) i 2 łyżki soku z cytryny.


Owoce myjemy i obieramy. Większe kroimy na 4 części mniejsze na pół. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na min. godzinę żeby puściły sok. Po tym czasie przekładam całość do dużego garnka z grubym dnem, dodaję sok z cytryny i smażę około godziny.Studzę. Czynność smażenia powtarzam jeszcze dwa razy ale już krócej, bo po około 20 minut. Wrzące przekładam do czystych i wyparzonych słoiczków, odwracam do góry dnem i zostawiam do wystudzenia.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz