Strona główna

wtorek, 11 czerwca 2013

Kompot z truskawek na zimę:)

Jestem uzależniona od truskawek. Najlepsze są oczywiście świeże, ale nie byłabym sobą gdybym nie zapuszkowała kilku kilogramów na zimę:)
Najprostszy sposób - kompot. Moje Dziecie spija go litrami, ja mogę sobie tylko słoik umyć i zachować na kolejny raz. Nawet jednej truskaweczki nie zostawi. Za to nie jada dżemów(jeszcze). Wszystkie są dla mnie. mniam


składniki:
-truskawki ( dowolna ilość)
-cukier (ja daję po 4 łyżki na słoik 1L)
-przegotowana i wystudzona woda
-słoiki z zakrętkami


przygotowanie:
Truskawki umyć, obrać z ogonków.
Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć.
Truskawkami napełniać słoiki do 2/3 wysokości, zasypać cukrem, zalać wodą do poziomu ok 2 cm. poniżej krawędzi słoika. Mocno zakręcić.
Do dużego garnka kładę na dno ściereczkę, układam słoiki obok siebie ale tak żeby się nie stykały,zalewam wodą do 2/3 wysokości i gotuję.Od momentu zagotowania wody pasteryzujemy około 15-20 minut. Wyjmujemy ostrożnie z garnka, dokręcamy i stawiamy do góry dnem. Studzimy i gotowe.
Na zimę jak znalazł, o ile dotrwają


                                                                       SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz