Strona główna

sobota, 29 czerwca 2013

KONFITURA TRUSKAWKOWA Z KIWI

Sezon na przetwory w pełni. Uwielbiam to!! Kroję mieszam i gotuje. Pakuję w słoiki i równiutko układam na regale.
Zakupiłam kilka sztuk kiwi w zasadzie nie wiedząc po co. Ale musiałam:)  W drodze do domu przypomniałam sobie, że mam jeszcze truskawki. W ubiegłym roku zrobiłam konfiturę z samych owoców kiwi i była doskonała. Ciekawa byłam co wyjdzie z połączenia truskawek i kiwi. Wyszło super.




Składniki:
800 g truskawek
400 g kiwi ( waga po obraniu, u mnie to było 5 sztuk)
2 łyżki soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki cukru
1 dżemix bądź inny konfitur-fix

Tryskawki umyć i obrać, pokroić na pól lub na ćwiartki, zasypać cukrem i odstawić żeby puściły sok. Kiwi obrać i pokroić w  półplastry.
Owoce przekładamy do garnka, wlewamy sok z cytryny i smażymy pomału około pól godziny. Po tym czasie dodajemy dżemix dokładnie rozprowadzamy i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Konfitura będzie bardzo rzadka, ale zgęstnieje po wystudzeniu.
Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, stawiamy "do góry dnem" na 20 minut. Po tym czasie obracamy i zostawiamy do wystudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz