Strona główna

czwartek, 27 czerwca 2013

KURCZAK GRILOWANY NA SAŁATCE

Najlepszy obiad na upalne dni ale nie tylko. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.
Zdjęcie ledwo udało się zrobić bo obiad zaczynał znikać:)


składniki:
2 filety z piersi kurczaka
2-3 łyżki oleju rzepakowego
ulubione zioła

sałata lodowa ( bądź inna jaką mamy pod ręka)
2 duże pomidory ( lub kilka koktajlowych)
ogórek zielony
kilka rzodkiewek
mała cebula

na sos:
mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz



Filety kroimy na pól, polewamy olejem rzepakowym, posypujemy ziołami, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę ( lub na cała noc).
 Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ósemki. Wrzucamy do miski. Ogórka myjemy, obieramy, i kroimy w plastry. Dodajemy do pomidora. Cebule kroimy w piórka, a rzodkiewki na ćwiartki. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy sałatę porwaną na kawałki.
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty  przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku,
Sosem polewamy warzywa, mieszamy i gotowe.
Patelnie grilową mocno nagrzewamy, wykładamy na nią naszego zamarynowanego kurczaka  i grilujemy z każdej strony kilka minut, aż się ładnie zrumieni.
Na talerz wykładamy porcje sałatki a na niej układamy kurczaka.
Smacznego!!!





.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz