Strona główna

środa, 19 czerwca 2013

Syrop truskawkowo- rabarbarowy




składniki
1,5 kg truskawek
1,5 kg rabarbaru
1 kg cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
800 ml wody

Owoce myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i zostawiamy na min. 1 godzinę aby puściły soki.
Po tym czasie owoce stawiamy na piec i wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. około 20-30 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny. gotowy syrop przelewamy przez gęste sito najlepiej dwa razy. Czysty syrop jeszcze raz zagotować i wrzący przelać do czystych i wyparzonych słoiczków bądź buteleczek. Zakręcamy i gotowe.
                                                               propozycja podania:))
                                                                       PYCHA!!!


Owoce które mi zostały po tej operacji przekładam do garnka z grubym dnem, smaże około 10 minut z dodatkiem 1 łyżki  konfiturex-u bądź jakiegoś innego wynalazku tego typu.
Gotowe przekładam do słoiczków i mam dżem.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz