Strona główna

poniedziałek, 8 lipca 2013

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

Marzył mi się chleb  w tradycyjnej formie. Taki nie z garnka ani z foremki.Zakupiłam koszyki i zaczęło się poszukiwanie przepisu. Szukałam i szukałam, aż znalazłam tutaj  http://doowa.blogspot.com/2013/02/chleb-pszenny-na-zakwasie-z-biaym-makiem.html  . Troszkę dałam od siebie i jakoś wyszło. Bardzo smacznie. Polecam!!




SKŁADNIKI :
( z moimi małymi zmianami)

1kg mąki pszennej
1 szkl. mąki żytniej ( typ 720 )
1 szkl. mąki żytniej (typ 2000)
1 szkl. czynnego zakwasu żytniego
2 i pół  płaskiej łyżeczki soli
1/2 szkl. siemienia lnianego
1/2 szkl.  łuskanego słonecznika
1/2 szkl. otrąb pszennych
3-3,5 szkl. wody
10 g świeżych drożdży  lub 1 łyżeczkę suszonych

1 jajo do smarowania

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zarobić dość zwarte ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć a potem uformować z niego dwa zgrabne bochenki i włożyć do koszyczka do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki układamy na blasze do pieczenia. Nacinamy z wierzchu żyletką. Smarujemy rozbełtanym jajem. Na dno piekarnika nagrzanego do 250 st. C wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. Wkładamy nasze chlebki i zmniejszamy temperaturę do  200 st. C.
Pieczemy przez godzinę lub do momentu jak chleb pod spodem po puknięciu będzie oddawał charakterystyczne głuche puknięcie. Studzimy chleby na kratce.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz