Strona główna

poniedziałek, 1 lipca 2013

Ciasteczka w piegi

Jak już dorwałam "Pyszne 25 " Ani Starmach to nie mogłam się oprzeć i tym maleństwom. Oczywiście mały pomocnik  pierwszy był w kuchni i wyciągał garnki i łyżki. Dekorował sam, co sprawiło mu mnóstwo frajdy.




Składniki( na dwie blachy):
-150 g miękkiego masła
-150 g cukru
-300 g mąki
-1 jajko
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-100 g kolorowych cukierków czekoladowych(typu lentylki)



Wymieszaj mąkę z sodą i cukrem waniliowym.
Mikserem utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę.
Ciasto owiń w przeźroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki.
Na blasze połóż arkusz papieru do pieczenia.
Z ciasta formuj małe kuleczki, lekko spłaszcz, połóż na blasze i wciśnij w ciastko kilka kolorowych cukierków.
Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 15 min.
Ciastka po upieczeniu są mięciutkie ale z czasem stwardnieją.
Studzić na kratce
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz