Strona główna

poniedziałek, 1 lipca 2013

Domowy cukier waniliowy

W sklepach coraz częściej można dostać cukier z prawdziwą wanilią. Ale żeby przygotować go w domu wcale nie trzeba się dużo nagimnastykować.


Potrzebujemy:
1 laskę wanilii
400g cukru ( ja używam drobnego do wypieków)

 Cukier wsypujemy do misy robota kuchennego. Laskę wanilii rozkroić na pół i nożem wyskrobać z niej ziarenka. Dodać do cukru. Następnie pokroić laskę ostrym nożem na małe kawałki i również dodać do cukru. Robota należy włączyć na maksymalne obroty na ok. 3 minuty i gotowe. Zapach niesamowity. Cukier przesiewamy, żeby pozbyć się ewentualnych większych i twardych kawałków do szczelnego pojemniczka,

Jeżeli nie mamy takowego robota, wystarczy laskę wanilii rozciąć, ziarna wyskrobać, resztę pokroić na 2 lub 3 kawałki. Wszystko razem umieścić w szczelnym pojemniku, dokładnie i energicznie wymieszać i pozostawić na kilka dni. Efekt podobny. Ja później do takiego pojemnika dorzucam resztki laski wanilii, które zostają mi czasami po opróżnieniu z ziaren, dosypuje trochę cukru( na oko ), i cukier waniliowy mam na bieżąco i nic się nie marnuje:))

2 komentarze:

  1. trzeba robić własnie takie rzeczy własnoręcznie, aby chociaż trochę zrezygnować z chemii...=)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Dziękuję za odwiedziny :))

      Usuń