Strona główna

piątek, 5 lipca 2013

DŻEM Z CZEREŚNI

Czereśnie bardzo mocno przypominają mi dzieciństwo. Kilka cudownych lat, kiedy mieszkaliśmy w małym domku na wsi z wielkim sadem. Wszystkie polskie owoce dostępne na wyciągnięcie ręki. Całymi dniami ganialiśmy po podwórku. Od momentu jak zakwitały drzewa, z niecierpliwością czekaliśmy, aż będą czereśni. Mama nas tylko upominała, żebyśmy ich nie zapijali wodą ze studni :)) To były piękne czasy.
Teraz zostały tylko wspomnienia..............









SKŁADNIKI:
1 kg czereśni
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
konfiturex
sok z połówki cytryny


PRZYGOTOWANIE:
Czereśnie umyć, osączyć na sicie i wypestkować.
W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać owoce i podgrzewać około 30 minut delikatnie mieszając co jakiś czas.Dodać sok z cytryny , dokładnie wymieszać. Na koniec dodać konfiturex bądź inny dodatek z pektyną, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze około 5 minut. Gorącym dżemem napełniamy czyste i wyparzone słoiczki, odwracamy do góry  dnem i zostawiamy do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz