Strona główna

piątek, 12 lipca 2013

FRUŻELINA I SYROP WIŚNIOWY

 Truskawkowa frużelina okazała się doskonałym wytworem, więc jak wpadły mi w ręce wiśnie trzeba to było powtórzyć. A że było baaardzo dużo soku, skutkiem ubocznym stał się pyszny syrop :))




3kg wiśni
1,5 kg cukru
sok z 1 cytryny
3 łyżki skrobi  ziemniaczanej
100 ml wody


Wiśnie umyć, wydrylować, zasypać 1 kg cukru,zamieszać i odstawić na 3-4 godziny, aby owoce puściły sok.
Po tym czasie odlałam sok, a owoce przełożyłam do garnka z grubym dnem.
Sok zagotowałam i wrzącym napełniłam wcześniej przygotowane buteleczki. Zakręciłam i zostawiłam do ostudzenia. Syrop gotowy:)
Do wiśni dosypałam jeszcze 1/2 kg cukru (miałam wybitnie kwaśne wiśnie), dodałam sok z cytryny i smażyłam tak jeszcze do momentu, aż cały cukier się rozpuścił.
W 100 ml wody rozmieszałam skrobię ziemniaczaną, dodałam do owoców i mieszałam, aż całość się dokładnie połączy i zgęstnieje. Gorącą frużelina napełniłam czyste i wyparzone słoiczki. Zakręciłam, postawiłam do góry dnem  i tak pozostawiłam do wystudzenia.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz