Strona główna

środa, 3 lipca 2013

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

Kiedy natknęłam się na to  "coś", szczerze, nie wiedziałam o co chodzi. Teraz jestem już o jedno doświadczenie mądrzejsza:). Postanowiłam zrobić troszkę na próbę. Nie żałuję. Mam teraz w słoiczkach wspaniały dodatek do deserów. I ten kolor!! Cudownie będzie zimą otworzyć sobie słoiczek z zapachami i kolorami lata ( o ile dotrwają ). A zamiast goferów z dżamamerem będą gofry z frużeliną:))
 Źródło mojej inspiracji:) http://poracoszjesc.blogspot.com/2013/06/fruzelina-truskawkowa.html




1 i 1/2 kg truskawek
2 szklanki cukru
1/2 litra wody
3 łyżki soku z cytryny
1 laska wanilii
5 łyżek skrobi ziemniaczanej


Truskawki pokroiłam na ćwiartki, zasypałam cukrem, zalałam wodą, wrzuciłam laskę wanilii i doprowadziłam do wrzenia. Całość gotowałam na małym ogniu nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas. Jak owoce zaczynały się już rozpadać, dodałam sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczona w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość podgrzewałam jeszcze chwile,  aż odpowiednio zgęstniała. Gorącą napełniłam wcześniej przygotowane słoiczki, zakręciłam i zostawiłam do wystudzenia.


1 komentarz:

  1. Bardzo mnie to cieszy, że wypróbowałaś mój przepis :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń