Strona główna

wtorek, 23 lipca 2013

KOMPOT WIELOOWOCOWY

Każdego roku przygotowuję masę kompotów i soków dla mojego synka. Sama też nie pogardzę :)
Nie mogłam się zdecydować  co zrobić z tak niewielka ilością owoców. Padło na kompot wieloowocowy. Takiego połączenia jeszcze nie robiłam, jak zwykle wyszło przepysznie:)






1 kg agrestu
1 kg czereśni
1 kg wiśni
cukier ( daje po 4 łyżki na słoik 1l)
przegotowana , wystudzona woda

Owoce umyć i obrać. Wiśnie i czereśnie dodatkowo wydrylowałam.
Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy owoce ( po trochę z każdego rodzaju ), wsypujemy cukier i zalewamy wodą do poziomu ok 1 cm poniżej krawędzi słoika. Brzeg słoika wycieramy żeby był suchy, zakręcamy mocno wyparzonymi zakrętkami i pasteryzujemy w garnku z woda około 20 minut. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem. Zostawiamy tak do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz