Strona główna

środa, 24 lipca 2013

MALINY I CZARNE PORZECZKI W CUKRZE

Tak przygotowane owoce są doskonałym dodatkiem do herbaty, przeróżnych deserów. Najważniejsze jest jednak to, że pomagają w leczeniu jesienno-zimowych przeziębień.





czarne porzeczki
maliny
cukier
małe słoiczki ( 0,2-0,3 litra)


Maliny opłukać na sicie. Do wyparzonych słoiczków wkładamy  owoce do połowy wysokości, zasypujemy dwiema łyżkami cukru, dopełniamy malinami do wysokości 1 cm poniżej krawędzi słoika i znowu zasypujemy dwiema łyżkami cukru. Zakręcamy wyparzonymi, suchymi zakrętkami. W dużym garnku na dnie kładziemy ściereczkę, układamy słoiki z malinami, zalewamy woda do 3/4 wysokości i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody na bardzo wolnym ogniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz