Strona główna

piątek, 26 lipca 2013

MARYNOWANE OGÓRKI W SOSIE MUSZTARDOWYM

Ogórki w sosie musztardowym chodziły za mną od dawna. Wszyscy w koło zachwalają jaki to smaczny wynalazek, ale nikt nie poczęstuje. Chciał nie chciał trzeba było zrobić. Przeszukałam moje książki w poszukiwaniu przepisu i znalazłam. Bardzo byłam ciekawa co z tego wyjdzie. Zalewa tak mi smakowała, że mogłabym ją cała wypić:)). Do przygotowania najlepsze są ogórki duże, mocno dojrzałe.




źródło: " Z BABCINEGO NOTATNIKA - PRZETWORY"
ELŻBIETA ADAMSKA

 SKŁADNIKI:
2 kg ogórków
1 szklanka octu 10%
5 łyżeczek soli
30 g cukru
3 łyżki musztardy ( dałam 2 francuskiej i 2 sarepskiej)
1 litr wody

PRZYGOTOWANIE:
Ogórki umyć, obrać ze skóry, pokroić wzdłuż na ćwiartki i ułożyć w wyparzonych słoikach.
Z wody, octu, soli i cukru zagotować zalewę. Zdjąć z ognia i dodać musztardę.
Gotową zalewą dopełniamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz