Strona główna

wtorek, 2 lipca 2013

MOJE ULUBIONE CIASTO NA PIZZĘ

Nie przepadam za pizza na grubym cieście, wolę jak jest cienka.  Zanim trafiłam na ten przepis, wypróbowałam kilka lub kilkanaście. Żaden mnie nie zadowalał. Ciasto albo rosło w piecu jak szalone, albo wychodziła guma nie do pogryzienia:).  Aż kiedyś kupiłam mąkę na włoską pizzę, a na opakowaniu był przepis. I to było to:) Od tamtej pory jadamy wyłącznie pizzę zrobioną w domu. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu.

                                          WYROBIONE CIASTO

                                          CIASTO PO ODPOCZYNKU

SKŁADNIKI:
na duża blachę ( taka z piekarnika)
-2 szklanki maki pszennej
-2/3 szklanki wody
-10 g świeżych drożdzy
-łyżeczka cukru
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka  oliwy z oliwek


PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać, dodać sól i oliwę z oliwek.
Do 2/3/ szklanki letniej wody dodać drożdże i cukier,wymieszać.
Wlać roztwór do mąki i wyrobić ręcznie.
Wyrobione ciasto powinno odchodzić od naczynia, w którym było wyrabiane.
Po wyrobieniu ciasto odłożyć na 10-15 minut  w ciepłe miejsce (nie jest to konieczne ale ciasto ciasto po odpoczynku jest łatwiejsze w dalszej obróbce). W tym czasie możemy przygotować sobie dodatki.
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę ( ja delikatnie natłuszczam blaszkę olejem i rękami rozciągam ciasto na odpowiedni kształt). Ułożyć na nim ulubione składniki wg uznania i piec w temp. 220- 230 st. C przez  około 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz