Strona główna

niedziela, 28 lipca 2013

MORELE W LEKKIM SYROPIE

Tak przygotowane morele mam zamiar wykorzystać do ciast, deserów, albo po prostu zjem ze słoika jak nic innego nie będzie pod ręką. Miałam szczęście, że siostra pamiętała o mnie robiąc zakupy w naszym ulubionym warzywniaku. Po jednym telefonie miałam ręce pełne roboty. No cóż. Mogłam powiedzieć że nie chcę, ale chciałam:)!!! Uwielbiam robić przetwory.




morele
woda
cukier
opcjonalnie laska wanilii pocięta na 2 cm. kawałki

Morele myjemy pod bieżącą wodą, przerywamy na pół i wyjmujemy pestki.
Połówki moreli układamy w słoikach, opcjonalnie dorzucamy po kawałku laski wanilii.
Z wody i cukru przygotowujemy lekki syrop w proporcji na 1L wody 150 g cukru.
Gorącym syropem zalewamy owoce, mocno zakręcamy słoik i pasteryzujemy 20 minut na malutkim ogniu. Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia

4 komentarze:

  1. Robię podobnie, dodaję jeszcze kilka goździków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TYLKO ŻE U MNIE NIKT GOŹDZIKÓW NIE TOLERUJE:)
      POZDRAWIAM

      Usuń
  2. Dziekuje za przepis, bo nigdy nie robilam moreli w sloikach! Jesli ktos nie lubi gozdzikowz pewnoscia moze ich nie dodawac! Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. CIESZĘ SIĘ ŻE PRZEPIS SIĘ PRZYDA.
      POZDRAWIAM SERDECZNIE I DZIEKUJĘ ZA ODWIEDZINY :))

      Usuń