Strona główna

sobota, 27 lipca 2013

SAŁATKA Z CUKINII ( LUB OGÓRKÓW) Z KURKUMĄ NA ZIMĘ


Moja ulubiona sałatka. Miałam szczęście, że mogłam jej spróbować zanim zabrałam się do pracy.
Przerobiłam w ten sposób chyba ze 20 kilo cukinii w zeszłym roku i niewiele mniej ogórków.
Zostało mi kilka słoiczków więc czas najwyższy dorobić trochę na kolejna zimę. Polecam ten przepis bo sałatka jest przepyszna.




4 kg cukinii ( lub ogórków)
6 średnich cebul
3-4 czerwone papryki

zalewa:
5 szklanek cukru
1/3 szklanki soli
3 szklanki octu 10 %
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka gorczycy
3 ząbki czosnku


Cukinię zetrzeć na tarce w plastry lub pokroić. Cebulę pokroić w pióra, a paprykę w cienkie paski.
Składniki na zalewę zagotować.
Pokrojone warzywa zalać gorącą zalewą i zostawić na noc. Następnego dnia warzywa układać w słoikach, delikatnie dociskając ( ale nie za mocno), dopełnić sokiem, który się wytworzył. Pasteryzować 15-20 minut.

Zawsze zostaje mi płynu. Kroję wtedy ogórki albo paprykę czerwoną na kawałki, wkładam do słoików, zalewam płynem i pasteryzuję 20 minut.
Smakuje doskonale.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz