Strona główna

piątek, 26 lipca 2013

SOK I DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI

Zostałam obdarowana czarna porzeczką. Postanowiłam wykorzystać ją maksymalnie i zrobić sok i dżem. Sok wypijamy rozcieńczony z woda, a dżemik jest doskonały do chleba, naleśników, daje go nawet pod krem na tort aby nieco złagodzić słodycz ciasta.



Na sok:
2,5 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru ( lub mniej)

Porzeczki umyć i obrać z gałązek ( nie trzeba obierać jeśli nie będziemy dalej wykorzystywać owoców).
Owoce wkładam na sito sokownika parowego przesypując cukrem, stawiam na ogniu i paruje przez godzinę. Gorącym sokiem napełniam wcześniej przygotowane buteleczki (lub słoiki), zakręcam i pozostawiam do wystudzenia.



Na dżem:
Owoce z sokownika pozostałe po parowaniu
1/2 kg świeżych czarnych porzeczek ( umytych i obranych)
3 duże jabłka ( obrane i starte na tarce o grubych oczkach)
1 kg cukru ( lub mniej)
sok z 1/2 dużej cytryny

Owoce z sokownika przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy świeże porzeczki, jabłko i podgrzewamy. Do Gorącego dodajemy cukier i mieszamy dokładnie całość.Podgrzewamy, aż całość lekko zgęstnieje ( do uzyskania pożądanej konsystencji). Na koniec dodajemy sok z 1/2 cytryny. Gorącym  dżemem napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz