Strona główna

wtorek, 2 lipca 2013

SOS POMIDOROWY DO PIZZY

Nigdy nie robiłam sosu do pizzy. Sama nie wiem dlaczego. Może to z lenistwa:)  Pomidory zalegały na parapecie i same się prosiły żeby coś z nich zrobić. No i tak jakoś samo poszło. Wyszło przepysznie. I tak niewiele było trzeba. Chyba zrobię w najbliższym czasie dużą porcję sosu i zapakuję do słoiczków  "na później".





SKŁADNIKI:
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki oregano
1 łyżeczka  bazylii
sól, pieprz do smaku
( zioła dałam suszone)


 PRZYGOTOWANIE:
Pomidory i czosnek pokroiłam na mniejsze części, wrzuciłam na patelnie i smażyłam do momentu, aż pomidory były miękkie.
Całość przetarłam do rondelka przez sito, żeby pozbyć się pestek i skórek.
Postawiłam na ogniu, zagotowałam. Dodałam koncentrat, zioła i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Pogotowałam całość jeszcze przez chwilę żeby odparować do odpowiedniej konsystencji.
Sos nakładam na ciasto a na to dodatki. Nadaje się również do polania gotowej pizzy.
Pycha!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz