Strona główna

sobota, 10 sierpnia 2013

CIASTO ODWRÓCONE Z RABARBAREM

Już nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale ciasto nie zawodzi mnie już od kilku lat. Przygotowuje się je bardzo szybko. Nigdy też się nie zastanawiałam nad temperatura składników, choć wiadomo, najlepiej jak są w tej samej temperaturze. Zdarzyło mi  się, że goście mieli zjawić się lada moment, wtedy wrzucałam składniki jak popadło i ciasto zawsze było ok.  Polecam do wypróbowania.


SKŁADNIKI:
5 łodyg rabarbaru
szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
4 jajka
4 łyżki oliwy
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego (lub opakowanie cukru wanilinowego)
4 łyżki masła do wysmarowania formy
2 łyżki cukru pudru
bułka tarta lub kasza manna do wysypania formy

PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar umyć, obrać,dość drobno pokroić. 
Do wysokiego naczynia wbić jajka, dodać do nich cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszać wszystkie składniki mikserem na jednolitą, gładką masę. Następnie dodać mąkę wymieszaną
 z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Na koniec wymieszać ciasto z oliwą.
Tortownicę o śr. 26 cm. wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą.  Na dno formy równomiernie rozłożyć rabarbar i wylać na niego ciasto.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez około 40 minut.
Upieczone ciasto przestudzić i wyjąć z formy obracając " do góry nogami". Oprószyć cukrem pudrem


2 komentarze: