Strona główna

wtorek, 6 sierpnia 2013

DŻEM MALINOWO-WIŚNIOWO-PORZECZKOWY

Dżem powstał z potrzeby chwili. Pozostawało po trochę owoców i trzeba je było spożytkować. Nie było chętnych żeby je zjeść więc powędrowały do kotła:)



SKŁADNIKI:
800 g czarnej porzeczki
500 g malin
600 g wiśni
800 g cukru
sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie owoce umyć, przebrać, obrać porzeczki i wypestkować wiśnie. Wkładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i zostawiamy na ok. 2 godziny, żeby owoce puściły sok.
Po tym czasie stawiamy garnek na ogniu i smażymy całość około 1,5-2 godziny ( aby trochę odparowały). Pod koniec dodajemy sok z połówki cytryny, mieszamy dokładnie, smażymy jeszcze kilka minut. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone i suche słoiczki, mocno zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i stawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz