Strona główna

środa, 7 sierpnia 2013

JAGODY W CUKRZE

Tak przetworzone jagody chowam głęboko w piwnicy na wypadek ataku grypy jelitowej. Co roku mam nadzieje że to nie nastąpi, ale już raz baaardzo pomogły. Młody został uleczony bez środków farmakologicznych w dwa dni. Polecam ten środek każdemu, ponieważ na pewno nikomu nie zaszkodzi, a w najgorszym wypadku po prostu nie pomoże. W tym roku nie miałam zbytnio natchnienia na chodzenie po lesie wśród komarów, kleszczy i innego robactwa. poszłam tylko raz. Zbiory były dość owocne więc część  zagotowałam z cukrem a część zamroziłam. Owoce po odsączeniu można wykorzystać do nadziania pierogów, klusek na parze, do deserów i czego tylko chcemy. Uwielbiam :))









SKŁADNIKI:

jagody
cukier


PRZYGOTOWANIE :
Do wyparzonych i osuszonych słoików wsypujemy owoce do 2/3 wysokości, zasypujemy 2 łyżkami cukru, dopełniamy słoik owocami i wsypujemy jeszcze 1-2 łyżki cukru. Zakręcamy, ustawiamy w garnku z wodą na ściereczce i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody na wolnym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz