Strona główna

wtorek, 13 sierpnia 2013

KISZONE OGÓRKI NA ZIMĘ





Każdego roku przygotowuję przynajmniej kilkanaście słoików kiszonych ogórków. Syn wprost je uwielbia. Bierze do łapki i zajada, a zupą ogórkową tez nie pogardzi.



składniki:
ogórki - zdrowe, jędrne
koper- całe gałązki razem z baldachami
czosnek
chrzan
sól - na 1 litr wody łyżka soli
woda
opcjonalnie liście wiśni, czarnej porzeczki, dębu lub winogron.

Ogórki wkładam do dużej miski, zalewam zimną wodą i zostawiam na około godzinę. Po tym czasie dokładnie je myję.
Zagotowuję  wodę z solą. Do czystych, wyparzonych słoików wkładam cała gałązkę kopru,2-3 przekrojone na pół ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, opcjonalnie liść wiśni lub inny. Układam ogórki dość ciasno i zalewam ciepłą wodą z solą tak, aby były całkowicie przykryte. Zakręcam mocno słoik i wynoszę do piwnicy. Gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz