Strona główna

wtorek, 20 sierpnia 2013

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI, JEŻYNAMI I MALINOWĄ PIANKĄ

Robiąc zakupy nabyłam maliny. W domu zaczęłam się zastanawiać co z nich zrobić. Przeszukałam kilka stron z przepisami i mój wybór padł na ten przepis. Nie żałuję. Ciasto robi się bardzo łatwo. Podaje przepis z moimi małymi zmianami.



SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
na okrągłą formę o śr. 25 cm i 5 małych kokilek ( ale spokojnie można całość dać do jednej formy)

2,5 szklanki mąki pszennej ( dałam krupczatkę)
1 kostka zimnej margaryny Kasia 250g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżki śmietany 18%

Margarynę pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (ja użyłam do tego celu miksera). Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
 Formę o śr. 25 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia ( użyłam szklanej formy,nie wykładałam papierem). Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

MALINOWA PIANKA:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu malinowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego( dałam rzepakowy)
Ponadto:
  •   300 g malin i  200 g jeżyn  (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny i jeżyny (otworkami do góry). Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
 Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz