Strona główna

środa, 28 sierpnia 2013

LECZO Z CUKINII DO SŁOIKÓW

Bardzo lubię cukinię. A skoro zostałam nią obdarowana postanowiłam zrobić leczo do słoików. Nie czekając ani chwili udałam się do sklepu i tam znowu miłe zaskoczenie. Pomidory i papryka tanie jak barszcz:)) Więc nakupiłam i do roboty. Szybki obiad będzie zawsze pod ręką. Wystarczy dodać mięsko, ryż i danie gotowe. Szukając przepisu trafiłam TUTAJ :) .WYSZŁO PRZEPYSZNIE. Musiałam się powstrzymać żeby nie zjeść wszystkiego na raz.


Przepis podaję  z małymi zmianami:

SKŁADNIKI:

4 kg cukinii
1 kg cebuli
5 dużych papryk ( u mnie czerwona i żółta)

1.5 kg dojrzałych pomidorów
400 g przecieru pomidorowego
  1/4 szklanki octu
  0,5 kg cukru
  2 łyżki przyprawy curry
  2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  sól
odrobina oliwy
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 Cukinię , cebulę , paprykę i pomidory pokroić w kostkę. W głębokim i wielkim garze podgrzać nieco oliwy, zeszklić cebulę, dodać, paprykę i pod przykryciem dusić około 10 min. Po tym czasie dodać cukinię pokrojona w kostkę  i pokrojone pomidory. Podgrzewać około 10 min. Dodać cukier i ocet i podgrzewać kolejne 15 min.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, curry i mieloną słodka paprykę, doprawiamy solą do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut ( gotowałam do czasu, aż wszystkie składniki były miękkie).
Gorące leczo przełożyć do czystych wyparzonych słoików, ustawić do góry dnem do wystudzenia. Nie pasteryzuję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz