Strona główna

sobota, 24 sierpnia 2013

MURZYNEK Z BRZOSKWINIAMI I CZEKOLADĄ

Właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie piekłam murzynka. A tak go lubię. Na przepis trafiłam TUTAJ . 
Nic nie zmieniałam. Zwiększyłam tylko proporcje o 1/3 żeby uzyskać dwa mniejsze murzynki. Takie akurat było zapotrzebowanie :) Ciacho zniknęło tak szybko jak się pojawiło.


Przepis powtarzam za autorem:

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • rodzynki
  • kawałeczki czekolady
  • 1/2 szklanka oleju
  • brzoskwinie

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mleko, mąkę i pozostałe składniki, na końcu olej. Na wierzchu położyć cząstki brzoskwini. Ciasto wylać do keksówki  38 x 10 cm mierzone na spodzie.
Piec ok 60 min w 180 stopniach.

4 komentarze:

  1. Cieszę się , że się udał i smakował :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak!! był przepyszny, trzeba go będzie powtórzyć:)) pozdrawiam

      Usuń