Strona główna

sobota, 31 sierpnia 2013

POWIDŁA ŚLIWKOWE Z CZEKOLADĄ

Muszę przyznać, że nie spodziewałam się takiego efektu. Powidło jest bardzo gęste i przepyszne. Czasami dobrze jest iść na żywioł. Sprawdziłam co kryją kuchenne szafki ( czekolada potrafi mi się przeterminować) i zabrałam się do pracy. Polecam zrobić choć kilka słoiczków.

SKŁADNIKI:
2 kg śliwek
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru ( lub więcej)
50 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka kakao
2 łyżki ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE:
Śliwki umyć i wypestkować. Przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy wodą i podgrzewamy, aż śliwki puszczą sok. Dodajemy cukier i smażymy śliwki do momentu aż się rozpadną i zgęstnieją ( ok. 2 godziny na wolnym ogniu). Musimy pilnować żeby się nie przypaliły.
Na koniec dodajemy połamaną na kawałki czekoladę ( mleczna i gorzka lub wg uznania), kakao rozpuszczone w ekstrakcie z wanilii i ew. łyżce wody. Mieszamy dokładnie i podgrzewamy aż czekolada się całkowicie rozpuści i połączy z reszta składników.
Gorące przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz