Strona główna

czwartek, 29 sierpnia 2013

PRZECIER Z POMIDORÓW

Kupiłam bardzo tanie i bardzo ładne pomidory. Część poszła do leczo z cukinii a to co się nie zmieściło do gara zostało przerobione na przecier. Będzie doskonałą bazą do sosu pomidorowego.

SKŁADNIKI:
pomidory( 2 litry obranych i pokrojonych na ćwiartki)
sól ( do smaku)
pieprz ( do smaku)
cukier ( ok. 1 łyżki, w zależności od ilości pomidorów)
bazylia ( 1 łyżeczka)
oregano ( 1 łyżeczka)

PRZYGOTOWANIE:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy na pół bądź na ćwiartki. Przekładamy do głębokiego garnka i podgrzewamy, aż zmiękną.  Traktujemy całość blenderem, aby uzyskać gładki krem( można przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek, ale mnie one nie przeszkadzają). Doprawiamy przyprawami wg uznania, przekładamy wrzący do wyparzonych słoików i po robocie. Nie pasteryzuję. Za jakiś czas okaże się czy to nie był mój błąd :)) Zrobiłam tak niewiele (na razie),  że może zdążę wykorzystać zanim się zepsują (albo nie :)) Zostawię jeden słoik żeby się przekonać. Dla pewności lepiej zapasteryzować 15min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz