Strona główna

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

SERNIK BEZ SPODU Z RODZYNKAMI

Dawno nie gościł na moim stole sernik. Na szczęście teściowa mi o nim przypomniała i trzeba było upiec.  Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko znika.


SKŁADNIKI:
1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
250 g cukru
200 g masła w temp. pokojowej
5 jajek
2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej ( jeśli używamy sera z wiaderka)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
cukier puder do posypania
100 g rodzynek
1 łyżka mąki pszennej do oprószenia rodzynek
ew. skórka otarta z jednej pomarańczy lub cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem o odstawiamy żeby namokły. 
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo ser, jajka oraz budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną. pod koniec ucierania dodajemy ekstrakt z wanilii i ew. otarta skórkę. Namoczone rodzynki przesypujemy mąka pszenną i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy w 180 st. C około 60-70 minut. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

 przepis bazowy TUTAJ :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz