Strona główna

wtorek, 27 sierpnia 2013

SOK Z MIRABELEK I MARMOLADA:)

O ile sok już robiłam, to na marmoladę skusiłam się pierwszy raz. Soku używam do herbaty zamiast cytryny. A marmolada wyszła mi tak gęsta, że łyżka w niej stoi na baczność:) Pewnie skończy jako nadzienie do bułeczek lub rogalików. Już ja coś dla niej wymyślę.

SKŁADNIKI:
-mirabelki
-cukier

PRZYGOTOWANIE SOKU:
Owoce myję, układam w sokowniku parowym przesypując odrobiną cukru. Paruję ok.1 i 1/2/ godz na wolnym ogniu. Gorący sok zlewam do garnka, dosypuję cukru ( na 5 litrowy garnek soku daję 1 kg cukru a sok i tak jest kwaśny), doprowadzam do wrzenia i wrzącym napełniam przygotowane wcześniej szklane buteleczki po soczkach lub słoiki. Stawiam do góry dnem do wystudzenia i gotowe.


PRZYGOTOWANIE MARMOLADY:
Owoce pozostałe w sokowniku po parowaniu przecieram przez sito, żeby oddzielić pestki. przekładam na patelnie, dodaję cukier do smaku i smażę, aż  marmolada zgęstnieje.
Gorącą napełniam przygotowane wcześniej słoiki, stawiam do góry dnem do wystudzenia i po wszystkim:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz