Strona główna

poniedziałek, 9 września 2013

BURACZKI TARTE

Odkąd mój mały Synuś chodzi do przedszkola nie umiem się odnaleźć w szarej rzeczywistości. Chodzę po domu i nie wiem co ze sobą zrobić.  Cisza w domu jest przerażająca!!!
Moi mężczyźni ze słoikowych dodatków do obiadu jedzą tylko  ogórki i buraczki. Więc postanowiłam po ogórkowym szaleństwie zapakować do słoików i buraczki. Dla nas idealne. Nie za słodkie, nie za kwaśne. Będę musiała jeszcze dorobić, ponieważ już połowa się rozeszła:))


SKŁADNIKI:
5 kg buraków
2/3 szklanki octu
2/3 szklanki cukru
2 łyżki soli


PRZYGOTOWANIE:

Buraczki umyć, ułożyć ciasno w garnku, zalać zimną wodą i gotować do miękkości ( około godziny).
Gorące buraczki przełożyć do miski. zalać zimna wodą i obrać ( można bezpośrednio w tej misce z wodą, skóra sama z nich schodzi).
Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ja używam do tego celu robota), przełożyć do dużego naczynia, doprawić octem, sola, cukrem (proporcje można oczywiście dostosować wg własnych kubków smakowych), dokładnie wymieszać. Buraczki układamy dość ciasno w wyparzonych  słoikach zostawiając miejsce 2 cm od góry , zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Studzimy i gotowe. SMACZNEGO!!!

Inspiracja TUTAJ :)

1 komentarz:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń