Strona główna

wtorek, 24 września 2013

CIASTO Z ŻÓŁTEK Z WIŚNIAMI

Doskonały sposób  na wykorzystanie żółtek po bezie. Przepis znalazłam TUTAJ:)



Składniki (tortownica 24 cm):
  • 7 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • poł łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • wiśnie  bez pestek ( użyłam mrożonych, ale wcześniej je trochę rozmroziłam)                                                        



 PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ucieramy na jasny puch z cukrem i cukrem waniliowym. Zajmie to niecałe 10 minut. Następnie, nie przerywając miksowania dolewamy ciepłą wodę. Miksujemy kolejne 2-3 minuty. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodajemy ją do żółtek. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przelewamy do wyłożonej papierem blaszki, układamy owoce.Pieczemy przez 40 minut w 175 stopniach( piekłam z termoobiegiem)

2 komentarze:

  1. Ciasto bardzo dobre:) polecam innym a sama z pewnością upieke ponownie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis się sprawdził:)
      Pozdrawiam serdecznie :))

      Usuń