Strona główna

środa, 4 września 2013

DŻEM MALINOWY Z JABŁKIEM

Udało mi się kupić piękne, dojrzałe maliny. Jabłka dostałam, ekologiczne :) Wyszło na to, że trzeba  będzie te dwa owoce połączyć. Wyszło wspaniale. Chociaż uważam, że dałam zbyt dużo cukru. Mój dżem jest bardzo słodki. Nie był taki jak pakowałam go do słoika, ale po tygodniu nabrał mocy:) Nie martwi mnie to specjalnie. Będzie doskonałym lekarstwem na zimową depresję :)))

SKŁADNIKI:
1 kg malin
1 kg jabłek
3 szklanki cukru ( można mniej lub więcej wg uznania)
sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Maliny zasypać cukrem i odstawić na min. godzinę żeby puściły sok. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do malin i podgrzewać całość aż owoce się rozpadną a całość nabierze odpowiedniej dla nas konsystencji( u mnie ok. 2 godz. na wolnym ogniu). Pod koniec dodać sok z cytryny i dokładnie zamieszać. Gorący nakładać do wyparzonych słoików, ustawić do góry dnem i wystudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz