Strona główna

poniedziałek, 16 września 2013

KONFITURA Z JEŻYN

Na dzikie jeżyny trafiłam przypadkiem, kiedy próbowałam sobie skrócić drogę do domu. Skutek tego taki, że ręce podrapane do żywego a 3 litry owoców w słoikach:))

SKŁADNIKI:

3 litry jeżyn
3-4 szklanki cukru ( mniej lub więcej wg uznania)
sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Owoce delikatnie płuczemy pozbywając się nieczystości. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i podgrzewamy od momentu zagotowania około 20 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Gorącą konfiturą napełniamy czyste i wyparzone słoiczki, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i przykrywamy grubym kocem. Tak pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz