Strona główna

niedziela, 15 września 2013

OGÓKI Z CURRY IDEALNE DO KANAPKI

 Otwarłam wczoraj pierwszy słoik i zakochałam się w ich  smaku. Polecam. Przepis znalazłam tutaj.
W dodatku jest to doskonały sposób na wykorzystanie przerośniętych ogórków.


 




Przepis powtarzam za autorem.

Składniki:
(nie zmieniłam nic oprócz wielkości ogórków:))

3 kg ogórków szklarniowych (mogą być gruntowe) jednakowej długości
gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe
 
zalewa:
5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli 
3 łyżeczki curry
1 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
  • przygotować słoiki do których poukładamy plastry "na stojąco"
  • ogórki umyć, obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki - takie, jak kładziemy na kanapki
  • na dno każdego słoika wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy, dodajemy 2-3 liście laurowe i po 3 ziarna ziela i 3 ziarna pieprzu
  • układamy ogórki najciaśniej jak się da
  • skladniki zalewy zagotowujemy w garnku i gorącą zalewamy ogórki
  • słoiki zakręcamy i pasteryzujemy, od zagotowania około 5-7 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz