Strona główna

poniedziałek, 23 września 2013

PRZECIER Z DYNI

Ponieważ moja zamrażarka nie ma zbyt dużej pojemności postanowiłam na próbę zrobić przecier do słoików. Ciekawa jestem jak długo wytrzyma. Przygotowanie zupy-kremu będzie teraz dużo prostsze i szybsze. Wystarczy odrobina rosołu z niedzielnego obiadu, słoik przecieru, parę grzanek i już:))

SKŁADNIKI:
dynia - moja miała 6 kilo przed obraniem
2 szklanki wody
łyżka soli

PRZYGOTOWANIE:
Dynię obrać, miąższ pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy dynię i dusimy aż zacznie się rozpadać. Dodajemy sól, dokładnie mieszamy. Rozdrabniamy całość dokładnie przy pomocy blendera. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz