Strona główna

czwartek, 19 września 2013

SOK Z ARONII 2 wersje

Sok z aronii to kolejna propozycja do domowej apteczki. Część wykonałam moją ulubioną i najprostszą metodą - z sokownika. Pokusiłam się też o przygotowanie innej wersji. Z sokiem z pomarańczy i cynamonem. Korzystałam z tego przepisu.



 SKŁADNIKI:

3 kg aronii
1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE:
Owoce myjemy, wkładamy do zamrażalnika na 3 doby.
Po tym czasie wsypujemy je na sito sokownika przesypując cukrem. Parujemy 1 i 1/2 godziny. Zlewam cały sok do garnka, doprowadzam do wrzenia. Wrzącym napełniam wyparzone słoiczki/buteleczki, zakręcam i zostawiam pod kocem do wystudzenia.



SKŁADNIKI:
Podaję za oryginałem:
  • 2 kg aronii
  • 0,5 kg cukru
  • sok z jednej pomarańczy(dałam z 4)
  • sok z połowy cytryny
  • laska cynamonu
  • liście wiśni ( nie dałam)
  • 4 litry zimnej wody
Aronię umyć, przesypać do garnka, dodać umyte liście wiśni, cynamon, wodę i wsypać połowę cukru. Gotować około godziny, aż owoce będą miękkie i puszczą sok. Po tym czasie dodać resztę cukru, sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszać i gotować kolejne pół godziny. Następnie odcedzić sok, który należy przelać do wyparzonych butelek. Dobrze zakręcić i pasteryzować 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz