Strona główna

piątek, 20 września 2013

SOK Z CZARNEGO BZU 2 WERSJE

Kolejna z propozycji do domowej apteczki. Podaję małemu profilaktycznie na wzmocnienie odporności. Jedna łyżka do herbatki. Sama pamiętam z dzieciństwa jak mama każdego roku robiła i nas tym faszerowała. Jakoś nie pamiętam żebym wtedy często chorowała :))

Przepis podstawowy z sokownika.
SKŁADNIKI:
owoce czarnego bzu
cukier ( na  8-mio litrowy sokownik daję 1/2 kg a później dosładzam wg uznania)

PRZYGOTOWANIE:
Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Razem z gałązkami układam na sicie sokownika przesypując cukrem. Paruję ok. 1 i 1/2 godziny. Gorący sok przelewam do garnka, dosładzam do smaku i gotuję 5 minut bez przykrycia. Następnie wrzącym sokiem napełniam wyparzone buteleczki/słoiczki zakręcam i odstawiam do wystudzenia. Można dodatkowo zapasteryzować. Ja tego nie robię. Ostatnią buteleczkę z zeszłorocznych zapasów otwarłam na początku września i nic jej nie było.



Wersja dla dzieci i bez sokownika. Robiłam ją pierwszy raz analogicznie do syropu z kwiatów czarnego bzu. Jest pyszny.

SKŁADNIKI:
1 kg owoców czarnego bzu ( waga już po obraniu, bez gałązek)
2 kg cukru
2 litry wody
4 średnie cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Czarny bez należy dokładnie umyć i obrać z gałązek. Z cukru i wody gotujemy syrop. Cytryny dokładnie szorujemy, sparzamy i kroimy w plastry. Do dużego garnka wsypujemy owoce czarnego bzu, plastry cytryny, zalewamy całość wrzącym syropem, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na dwa dni. Po tym czasie całość doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 15 minut. Syrop przelać przez sito. Do wyparzonych buteleczek/ słoików przelewamy wrzący syrop, zakręcamy i ustawiamy pod grubym kocem do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz