Strona główna

środa, 25 września 2013

TORT BEZOWY

   

 SKŁADNIKI:
NA BLATY BEZOWE
6 dużych białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego z białego wina lub soku z cytryny

 NA KREM
600 ml śmietany do ubijania 30 %
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
ulubione owoce do dekoracji( użyłam fig i granatów, a do masy wmieszałam  kilka truskawek pokrojonych na ćwiartki)

PRZYGOTOWANIE:
Białka ogrzewamy do temperatury pokojowej i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy partiami cukier i nadal ubijamy, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet lub sok z cytryny, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Na papierze do pieczenia rysujemy trzy okręgi  różnej średnicy ( można takie same). Okręgi wypełniamy masą  bezową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy przez 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy mascarpone i cukier puder, Mieszamy na niskich obrotach do połączenia składników. Można wmieszać do masy np. truskawki pokrojone na mniejsze kawałki.
Na paterze kładziemy pierwszy ( największy ) blat bezowy, na to część kremu, kolejny blat, znowu porcja kremu i na sam koniec najmniejszy blat, odrobina kremu i dekorujemy całość wg uznania.
Zdjęcie niestety nie oddaje całego uroku tortu :))
SMACZNEGO :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz