Strona główna

niedziela, 1 września 2013

WŁOSKA SZARLOTKA WG KINGI PARUZEL

Oj nie mogłam się jej oprzeć gdy zobaczyłam ją na blogu Kingi Paruzel. 
Jabłka uwielbiam od zawsze. W dzieciństwie mogłam jeść je całymi dniami, a mieszkaliśmy wtedy na wsi w bieszczadach. Jabłonki w sadzie uginały się pod ciężarem owoców. Ile bym teraz dała żeby znów mieszkać w takim sadzie........................................
Miłość do jabłek została.  A to ciasto jest wspaniałe jeśli mamy mało czasu, a potrzebujemy coś upichcić. Banalnie proste, szybkie, delikatnie wilgotne. Doskonałe!!! Zniknęło w mgnieniu oka. Przekrojone nie doczekało się zdjęcia, ale może następnym razem się uda :)




Składniki:
175 g mąki pszennej
75 g cukru
75 g masła
1 duże jajko (dałam dwa mniejsze)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
300 g jabłek
cukier Muscovado do posypania ( nie dałam z braku :))
dołożyłam pół łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:
1. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na funkcje grzania góra-dół i temperaturę  180 C.
2. Masło ucieraj mikserem, aż będzie puszyste i białe ok 6 min. Dodaj cukier i dalej ucieraj.
3.  Po około 3 minutach dodaj roztrzepane jajko. Cały czas miksując dodaj mleko oraz przesianą wraz z proszkiem i cynamonem mąkę.
4. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
5. Przełóż do foremki, posyp cukrem Muscovado i piecz 30 min. ( u mnie prawie 45 min  z termoobiegiem- chyba muszę się rozejrzeć za nowym piekarnikiem)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz