Strona główna

środa, 30 października 2013

BABKA Z KREMOWYM SERKIEM



Składniki:
  • 240 g serka kremowego typu philadelphia (użyłam serka "mój ulubiony")
  • 170 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodać serek kremowy, w dwóch turach, cały czas ucierając. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się masy po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.
Formę keksówkę o wymiarach około 10 x 20 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto. 
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce. Udekorować lukrem.
Składniki na lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody (zastąpiłam sokiem z cytryny)
Składniki dokładnie ze sobą połączyć. Udekorować babkę.

PYSZNA!!!

2 komentarze: