Strona główna

wtorek, 15 października 2013

GRANOLA




Inspiracja TUTAJ

SKŁADNIKI:
200 g płynnego miodu
ziarenka z 1 laski wanilii
200 g płatków owsianych górskich
200 g płatków owsianych błyskawicznych
4 łyżki otrębów
100 g migdałów całych ( delikatnie posiekałam)
50 g płatków migdałowych
75 g ziarenek dyni
75 g słonecznika
50 g siemienia lnianego
szczypta soli
100 g suszonej żurawiny
50 g suszonych owoców goji

PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki oprócz żurawiny i goji.
Miód podgrzewamy z ziarenkami wanilii, aż całość będzie płynna i ciepła.
Ciepły miód przelewamy do miski z suchymi składnikami, dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy na wyłożoną  papierem płaską blaszkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C ( z termoobiegiem) lub 180 st. C (bez termoobiegu) i pieczemy 25-30 minut mieszając w między czasie 2 - 3 razy.
Upieczoną granolę studzimy, mieszamy z żurawiną i owocami goji, przekładamy do słoików, pojemników i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz