Strona główna

wtorek, 22 października 2013

GRZYBY MARYNOWANE /RYDZE BIESZCZADZKIE/



SKŁADNIKI:
świeże grzyby ( moje przyjechały z nami z urlopu w Bieszczadach)

SKŁADNIKI ZALEWY:
( źródło tutaj )
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

DODATKOWO:
gorczyca
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz czarny ziarnisty

świeża cebula

PRZYGOTOWANIE:
Grzyby umyć, przebrać, duże pokroić na mniejsze kawałki.
Składniki zalewy zagotować i dokładnie wymieszać tak, aby cukier i sól się rozpuściły.
W słoiku układamy grzyby do połowy, na to po 3-4 kulki ziela i pieprzu, 2 listki laurowe, kawałek świeżej cebuli, znowu grzyby, na sam koniec 2 łyżeczki gorczycy. Zalewamy zalewą ( temperatura nie ma znaczenia), Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz