Strona główna

środa, 23 października 2013

KEKS

SKŁADNIKI:
250 g margaryny Kasia
250 g mąki
250 g cukru
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g ulubionych bakalii

PRZYGOTOWANIE:
Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy po jednym żółtku. Ucieramy, aż masa będzie jasna i gładka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy maślanej. Bakalie siekamy, ale niezbyt drobno, łączymy z ciastem. W osobnej misce ubijamy białka na bardzo sztywną pianę. Bardzo delikatnie i stopniowo łączymy pianę z ciastem za pomocą łyżki.
Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki. Pieczemy 50-60 minut w 180 st. C lub do suchego patyczka.
Spożywać od razu po wystudzeniu lub zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 2-3 dni do leżakowania:)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz