Strona główna

wtorek, 8 października 2013

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE



SKŁADNIKI :
400 g mąki
200 g masła
2 jajka
5 łyżek cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 jabłek
opcjonalnie cukier i cynamon do jabłek

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, jajka i cukier.
Szybko zagnieść ciasto ( ja używam do  tego celu miksera). Ciasto zawinąć w folię i włożyć na min. pół godziny do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę o boku 1 cm. i smażymy na patelni żeby puściły trochę soku i lekko zmiękły. Doprawiamy cukrem i cynamonem.
Schłodzonym ciastem wykładamy spód i brzegi tortownicy o śr. 22 cm. zostawiając nieco ciasta . Na ciasto wykładamy jabłka, przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w 180 st. C około godziny. Góra powinna być ładnie zrumieniona. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz